Jumaat, 1 April 2011

Pilihanraya Peringkat JKKK

HAH ALAM 31 Mac - Pilihan Raya bagi Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung bakal dimulakan di beberapa buah kampung di negeri ini bagi membudayakan proses demokrasi terus subur dan berkembang.

Menurut Exco Negeri Selangor Ean Yong Hian Wah dalam sidang DUN berkata bagaimanapun proses tersebut perlu menjalani perbincangan dan pelbagai kajian sebelum dilaksanakan secara sepenuhnya kelak.

“Kerajaan Negeri sememangnya bercadang untuk melaksanakan pilihan raya umum di Kampung Baru dengan Pelaksanaan Projek Perintis Pilihan Raya Pengerusi JKKK yang akan dijalankan di Kampung Bagan Pulau Ketam, Kampung Baru Pandamaran dan Kampung Baru Sungai Jarom.

“Bagaimanapun ia masih dalam proses perbincangan bersama jabatan teknikal yang terlibat dalam merealisasikan projek perintis tersebut,” kata Ean ketika menjawab soalan daripada ADUN Kajang Lee Kim Sin.

Menurut Ean lagi setakat ini kerajaan Negeri masih mengguna pakai Manual Panduan Kerja Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung yang sedia ada dengan lantikan dibuat oleh Menteri Besar atas nasihat Exco-Exco Negeri.

Ean menerangkan bahawa Pengerusi JKKK yang dilantik akan bertugas selama 2 tahun dan dinilai melalui penilaian yang dilakukan Kerajaan Negeri.

Ean turut mengulas mengenai rancangan peningkatan kualiti hidup di kampung-kampung baru yang dijalankan Kerajaan Negeri.

Paling asas ialah meningkatkan infrastruktur dan kemudahan agar dapat dinikmati rakyat Selangor yang tinggal di kampung baru.

“Meningkatkan infrastruktur asas seperti jambatan, longkang jalan, dewan dan sebagainya untuk kegunaan awam. jambatan rosak tanpa penyelenggaraan berpuluh tahun telah digantikan dengan jambatan simen demi keselamatan,” jelas Ean.

Selain itu pelbagai program dirangcang demi memastikan nasib penduduk tidak terabai seperti ketika berada di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

“Laman web 1-kampung baru juga mempromosikan tempat tarikan, makanan istimewa dan sejarah kampung baru untuk bantu perkembangan ekonomi tempatan.

“Cadangan kajian penyelidikan mengenai Kampung Baru di Selangor akan melihat peluang penambah baikan taraf hidup penduduk kampung baru dari segi ekonomi pentadbiran dan pengurusan kampung,” kata beliau lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan